Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vilken betongkvalitet?

Fråga Experten: Vilken betongkvalitet?

Fråga Experten

Vi håller på att bygger om vårt gamla garage till en gäststuga. Vi har bilat ut betongen ifrån garaget, dock så har vi lämnat kvar en betongrand runt om kring för att behålla stabiliteten så att inte garaget brakar ihop. Vilken betongkvalité rekommenderar du? Ska gärna vara något som fäster mot en betongrand. Huset kommer ha badrum, material i botten är cellplast och golvvärme.
/Mustafa

Det behövs ingen speciell betong för denna typ av konstruktion, en vanlig “byggbetong” är full tillräcklig (typ C28/35 med 16mm sten). Om du skall lägga på ytskikt som ställer krav på relativ fuktighet (RF), och du inte vill vänta allt för länge, kan du behöva välja en betong med lägre vatten-cement-tal (vct). Beställer du betongen färdigblandad kan de hjälpa dig med uttorkningsberäkning och val av betongkvalitet. Du kan antingen gjuta plattan så den kan krympa fritt (“flytande”) eller att den sitter fast ordentligt i den gamla betongplattan runt om. Betongen krymper och är golvet “flytande” kommer gränsen mellan ny och gammal betong fungera som en rörelsefog.

Även temperaturvariationer och rörelser i marken kan påverka. Detta kan kanske bli problematiskt i ditt fall, om du exempelvis skall ha klinker eller plastmatta över rörelsefogen. Det kan då vara bättre att se till att den nya plattan förankras ordentligt till den gamla betongen och att du armerar (dubbelarmera för både krymp och last) tillräckligt. Borra in dymlingar, armeringsjärn, pinnbult, eller liknande, i den gamla betongen på ca 100 mm cc. Se till att den gamla betongen inte är vattensugande före gjutning (fukta upp ordentligt eller prima). Efter gjutning var noga med att täcka och hålla plattan fuktig (minst 2 veckor).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group