Hem Betonggalan “Vi är jättestolta över kvarteret”

“Vi är jättestolta över kvarteret”

Betongfasader i kvarteret Forskningen på KTH Campus. Foto: Åke Gunnarsson.

Även på Einar Mattsson är glädjen stor över att arkitekten Linda Teng på Semrén och Månsson kan utses till “Årets Betongarkitekt” på Betonggalan. Linda Teng har nominerats för sitt arbete med kvarteret Forskningen, ett studentboende med över 300 lägenheter, som byggs och förvaltas av Einar Mattsson-koncernen.

─ Det går absolut att utveckla både vackra och energieffektiva fastigheter med betongfasader. Vi har haft mycket bra samarbete med Semrén och Månssons för att utveckla husens koppling till miljön runt omkring och för att kunna förverkliga de idéer vi själva haft för den här fastigheten, säger Jan Pechan, projektutvecklare på Einar Mattsson.

Både vad gäller exteriör och interiör har betong varit ett genomgående materialval i kvarteret Forskningen. Fasaden har byggts upp av betongelement  i fyra olika färgnyanser som staplats omlott, likt en gammal stenmur. Inne i huset finns råbetong i trapphusen och slipad betong som golv för de sociala ytorna.

─ Vi är jättestolta över kvarteret Forskningen och det är extra roligt att vi fått veta att husen blivit nominerade eftersom de första boendena flyttar in just nu, säger Jan Pechan.

Fastigheten i kvarteret Forskningen består av tre hus och är projekterad för att bli en plusenergifastighet enligt BBR:s definition. Inflyttningen i de 305 studentbostäderna pågår från september 2017 till januari 2018. I bottenvåningen i ett av husen kommer forsknings- och innovationsmiljön KTH Live-in Lab byggas upp med Einar Mattsson som huvudfinansiär.