Hem Hållbarhet Extra stark betong finalist i Skanskas tävling

Extra stark betong finalist i Skanskas tävling

Med tävlingen Deep Green Challenge vill Skanska hitta nya gröna tekniska lösningar och tjänster som minskar klimatpåverkan med målsättningen att bli klimatneutrala. För  tävlingsdeltagarna är det en bra möjlighet att lyfta en smart klimatlösning. En av dessa är en extra stark betong. 

Under våren tog Skanska emot många tävlingsbidrag och nu är tio finalister utsedda. Finalen avgörs torsdagen den 5 oktober på Skanskas huvudkontor i Stockholm och vinnaren belönas med 50 000 kronor och ett erbjudande om att bli avtalsleverantör till Skanska. Tävlingsbidraget måste finnas tillgängligt på den nordiska marknaden innan 2017 är slut.

– Ny teknik är avgörande för att Skanska Sverige ska uppnå målsättningen att bli klimatneutrala i hela värdekedjan till 2050. Med nuvarande metoder och material når vi inte hela vägen fram. Branschen är beroende av ny innovativ teknik för att minska utsläppen ytterligare. Deep Green Challenge är en viktig pusselbit för att hitta nya lösningar, säger Johan Gerklev, hållbarhetschef på Skanska Sverige.

En av finalisterna är Huddingeföretaget Formconsult som tävlar med lösningen Strongcrete – en unik metod som ger starkare betong, minskar produktionstiden, ökar livslängden och minskar cementmängden med 20 procent. Lösningens effektiva användning av cement bidrar till en klimatsmart betong. Produkten är en fjärrstyrd och lätt betongvält som kompakterar mjuk betong ovanifrån innan den stelnar. Resultatet ska enligt beskrivningen bli en mer uthållig och bättre kompakterad betong med 20–30 % starkare ytskikt som fungerar på alla horisontella anläggningsytor med höga krav på kvalitet.

Metoden minimerar krympsprickor vilket gör att den även lämpar sig för ytor med krav på hög finish. Den minskar också väntetider i tillverkningsprocessen och ersätter tunga och arbetsskaderelaterade moment som bland annat kan ge upphov till vibrationsskador och ”vita fingrar”.