Hem Hållbarhet Tävling: Bygg en ny Öresundsbro

Tävling: Bygg en ny Öresundsbro

27 myndigheter, företag och organisationer deltar i en innovationstävling som går ut på att bygga en ny Öresundsbro utan utsläpp av växthusgaser.

− Jag är väldigt glad över att få vara med i det här spännande arrangemanget. Det här är en fantastisk möjlighet att hitta nya innovativa sätt att minska koldioxidutsläppen och bidra till att uppnå klimatmålen för 2045, säger Chuan Wang som tävlar för Swerea.

Under ett års tid ska två lag jobba med ett fiktivt brobygge, utan utsläpp från till exempel betong- eller stålkonstruktioner. Startskottet för innovationstävlingen går i oktober och  initiativet kommer från Naturvårdsverket tillsammans med Trafikverket, Energimyndigheten, Formas, Vinnova, Boverket och Tillväxtanalys. Bakgrunden till tävlingen är nollvisionen utsläpp av växthusgaser från basmaterialindustrin inom trettio år, vilket ska bidra till att hålla den globala temperaturökningen under två grader.