Hem Hållbarhet Snells Entreprenad startar egen fabrik

Snells Entreprenad startar egen fabrik

På fredagen invigde Pajalaföretaget Snells Entreprenad sin nya betonganläggning i Luleå. Efter att ha drabbats hårt av gruvbolaget Northlands konkurs 2014 satsar nu bolaget på att på att börja tillverka egen betong.

Patrik Snell.

– Jag har fått bra medarbetare. Duktigt och erfaret folk som ville vara med i ett litet företag och bygga upp det, säger Snells vd Patrik Snell till Entreprenad.com.

Snells var en av de stora förlorarna i vad som kan vara Sveriges största konkurs. 2014 var omsättningen uppe i över 130 miljoner kronor men bara två år senare hade den sjunkit till drygt 90 miljoner.

–  Men då tog vi beslutet att vi skulle se till en annan marknad också. För det är svårt att förlita sig på en gruvindustri som svänger. Då satsade vi nere på kusten på bergtäkt, säger Patrik Snell.

Företaget har under lång tid levererat ballast till produktion av betong, men aldrig tidigare ägnat sig åt betongframställning. Den nya fabriken är en jättesatsning med en investering på nästan 17 miljoner kronor.

– Vi börjar från noll utan kunder. Det här är vår egen entreprenad och vi sitter inte i händerna på några leverantörer så det enda vi måste se till är att vi har kunder. Är vi då bra på att leverera bra produkter till rätt pris, så har vi kunder.

Med egen kross av sten 300 meter från fabriken minskar transporterna och miljöpåverkan. Patrik Snell hoppas att miljöaspekten ska vara ett säljargument och en konkurrensfördel.

– Vi kommer att köra 100 procent bergkross på betongstationen. Det vi är ensamma på här i regionen.