Hem Okategoriserade Dålig betong ersätts med ny i Kraftvärmeverket

Dålig betong ersätts med ny i Kraftvärmeverket

På grund av rostangrepp påbörjades rivningen av en av skorstenarna till Kraftvärmeverket vid Resecentrum i Linköping i våras. Nu har den nya skorstenen monterats på det renoverade fundamentet utan att ändra stadsbilden.

Fundamentet var påverkat av rökgaser men nu har all dålig betong tagits bort och ersatts med ny. Ytterpipan står nu fastbultad i fundamentet med 24 stycken M36 bultar. I samband med bytet av skorstenen så byttes även delar av omkringliggande rökgaskanaler fram till skorstenen.

Vid montage är skorstenen delad i två delar. Den första delen som är 30 meter lång väger 15 ton och ska fästas med fundamentsbultarna och i huset i taknivå. Denna del tar längst tid att installera.

– Arbetet tar två dagar. Den första delen kom på plats under onsdagen, jobbet med den andra kommer att utföras under torsdagen, säger projektledaren Per Salomonsson till Corren.

Skorstenar måste skyddas mot så kallad virvelavlösning, som innebär att de kan börja svänga kraftigt fram och tillbaka i vinden. De äldre skorstenarna har därför en spiral upptill. Den nya skorstenen har även en hydraulisk dämpning i toppen men för att likna varandra så har den också en spiral.

Kraftvärmeverkets nuvarande skorstenar sattes på plats 1977-78 då de ersatte tre murade skorstenar. Detta gjordes efter en olycka då panna 1:s skorsten rasade ned över byggnaden.