Hem Fråga Experten Fråga Experten: Håller golvet?

Fråga Experten: Håller golvet?

Fråga Experten

Jag har ett bjälklag av siporex från 70-talet med mått b 600 h 200 l 3900 med 3 st armeringsjärn. Jag har delat halva rummet till ca sju kvm och ska göra tvättstuga med vattenburen LK golvvärme. Jag har satt dit två st balkar under golvet (krypgrund) 120×45 med 90×90 stolpar med justerbara skor och gjutit ca 15 -20 mm flytspackel. Jag ska lägga LK eps spårskivor och sen spackla 15 mm på det och slutligen klinkers. Tror ni golvet håller eller är jag helt ute cyklar?
/Mattias

Med de extra balkar du satt under golvet borde det klara den extra lasten från spackel, skivor, golvvärme och klinker. Och jag antar att dina stolpar står på något med bra bärighet. Men för att vara säker kan det vara idé att be en konstruktör att räkna på det. Siprex’ens porositet och alkalitet (basiska egenskaper) gör att den inte har fullt så bra korrosionskydd för armeringen som vanlig betong, och är det då fuktigt under kan eventuellt järnen med tiden bli angripna. Misstänker man korrosion kan det vara idé att kolla upp skicket på dem.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group