Hem Hållbarhet Göteborg går i täten med klimatsmart betong

Göteborg går i täten med klimatsmart betong

Brf Viva byggs på Guldheden i Göteborg.

Göteborg får över 37 miljoner kronor av EU för att testa klimatsmarta lösningar för energi och hållbara transporter. 

– Den här typen av utlysningar lockar de mest lovande initiativen i hela Europa och får betydande stöd från EU, vilket gör projekten prestigefyllda och eftertraktade. Nu får Göteborgs Stad än en gång chansen att visa sig som en av Europas smartaste städer, säger Eva Pavic, projektkoordinator på Johanneberg Science Park i ett pressmeddelande.

Göteborgsprojektet IRIS valdes ut bland ansökningar från städer i hela Europa. Av de 18 miljoner euro som EU avsatt för projektet får Göteborg 3,8 miljoner euro, drygt 37 miljoner kronor, fördelat på fem år.

– I Göteborg går Riksbyggen i täten när det gäller att testa klimatsmarta lösningar i Brf Viva som just nu byggs på Guldheden, till exempel genom att för första gången i Sverige använda en ny typ av klimatsmart betong. Från Riksbyggens sida ser vi med stor förväntan fram mot att få vara en av parterna i det kommande EU-projektet för klimatsmarta lösningar, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen i Götegborg.

Projektet, som startar den 1 oktober, innebär att Göteborg liksom Nice (Frankrike) och Utrecht (Nederländerna) ska ta fram smarta lösningar för energi och hållbara transporter och utveckla användningen av öppna data. Förhoppningen är att utveckla nya lösningar inom förnybar energi, hur den kan lagras och styras, samt hållbara transporter. Utrecht har exempelvis kommit långt med att införa elfordon i staden och är duktiga på att föra över energi från fordonen in till elnätet.

– Här ser vi att Göteborg har något att lära. Vi kommer att följa de andra städernas arbete och ta vara på deras erfarenheter och lärdomar, säger Eva Pavic.

I Göteborgs Stad samlas data in om allt möjligt som vägbyggen, sophantering och luftkvalitet.

– Boende, föreningar och företag ska också kunna ta del av datan och göra bättre val eller skapa informativa tjänster – kanske en app – som andra också kan ha nytta av, säger Kim Lantto, utvecklingsledare för digital service och samordningsansvarig för öppna data i Göteborgs Stad, och fortsätter:

– Vi ska samla data och dela den gratis på samma sätt i hela Europa. Vi vill att en göteborgare till exempel ska kunna ta del av hur mycket sopor varje person skapar i staden, och jämföra med hur mycket en utrechtbo eller nicebo skapar, fortsätter han.

Fyra följestäder kommer att testa, utmana och replikera projektets lösningar för ökad spridning över Europa: Vaasa (Finland) Alexandroupolis (Grekland) Santa Cruz de Tenerife (Spanien) och Focsani (Rumänien). I Göteborg samarbetar nio parter – Göteborgs Stad, Riksbyggen, Johanneberg Science Park, Akademiska hus, Chalmers, HSB, Metry, Trivector och Tyréns. RISE och IMCG ingår i projektet på ett internationellt plan. Johanneberg Science Park kommer att ha den samordnande rollen i Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad.