Hem Okategoriserade “Hur stommen utformas påverkar priset”

“Hur stommen utformas påverkar priset”

Med relativt enkla medel går det att undvika många dyra lösningar när stommen utformas. Genom att tänka efter före och göra smarta val kan du skapa positiva effekter i flera led.

– Hur stommen utformas påverkar priset i allra högsta grad. Ritningar med många små element och mycket detaljer leder till högre produktionskostnader och i nästa steg till dyrare montage. Större element är ofta enklare och mer tidseffektiva att montera än små element. Det tillsammans med de andra tipsen som vi har samlat är tydliga exempel på saker du tjänar på att ta med i beräkningarna redan från början, säger Olof Nylander, Abetongs försäljningschef i Mellansverige.

Enligt Olof Nylander uppskattar många av Abetongs kunder att bolla de här frågorna med Abetong i ett tidigt skede. Ofta förs en dialog med arkitekten kring generella frågor som höjder, längder, storlekar och fogar inför ett byggprojekt.

– Dialogen i ett tidigt skede gynnar både oss och kunden. Vi kommer tillsammans fram till de bästa lösningarna för det aktuella bygget redan från början. Och vi kan planera in projektering och produktion så att det flyter hela vägen. En smart ritad betongstomme med stora element lägger en god grund för ett kostnadseffektivt bygge. Och tvärtemot vad många kanske tror så skapar dessutom de här medvetna valen utrymme att ge husen en unik karaktär och personlig prägel, säger Olof Nylander och fortsätter:

– De pengar som du sparar in genom att undvika kostnadsdrivare när det gäller produktion och montage av stommen kan du i stället lägga på exempelvis en utsmyckad fasad eller något annat som får byggnaden att sticka ut.