Hem Hållbarhet Ulricehamns Betong köper byggrätt i Helsingborg

Ulricehamns Betong köper byggrätt i Helsingborg

Bostadsrätterna byggs mellan Stenströms kommande hus (längst till vänster på bilden) och Tornets hyresrätter (till höger).

Ulricehamns Betong köper en byggrätt i Drottninghög i Helsingborg tillsammans med bostadsföretaget HP Boendeutveckling. Planen är att bygga 72 bostadsrätter och en lokal med preliminär byggstart under 2018.

– Vi är otroligt glada över att välkomna ännu en samarbetspartner till Drottninghög. Projektet är en viktig pusselbit i utvecklingen och visar att vi är många som tror på området och ser potential i stadsdelen, säger Lars Hansson, styrelseordförande i Helsingborgshem.

Det pågår ett intensivt arbete för att nå visionen om framtidens Drottninghög. För ett år sedan sålde Helsingborgshem en byggrätt till fastighetsbolaget Tornet och i mars inledde bolaget ett samarbete med Stenströms Skjortfabrik.  Det långsiktiga målet är att fördubbla antalet lägenheter och skapa en bättre miljö för de boende och de som flyttar in.

– Vi vill stärka Drottninghögs många positiva sidor och samtidigt skapa en modernare stadsdel som erbjuder ett mer varierat utbud av bostäder. Med planerna på att utveckla ett kvarter med bostadsrätter, en upplåtelseform som tidigare inte funnits på Drottninghög, tar vi ytterligare ett kliv i denna riktning, säger Lars Hansson, styrelseordförande i Helsingborgshem.

För byggherrarna HP Boendeutveckling och Ulricehamn Betong, som har södra Sverige som sitt verksamhetsområde, blir detta deras andra projekt i Helsingborg. Tidigare har de byggt 80 lägenheter vid Linbastagatan nära Filbornavägen. Utifrån erfarenheter från detta projekt planerar de nu för nya bostäder och lokaler som en del av utvecklingen av Drottninghög.

Husen kommer att ha mellan fyra och åtta våningar och byggas runt en innergård med ett parkeringsgarage under mark för boende. Lägenheterna blir tvåor och treor med kök och får gott om förvaringsutrymmen och stora inglasade balkonger. Husen kommer att klassas som lågenergihus med fokus på hållbar utveckling och låg energiförbrukning. Solceller på taken ger till exempel närproducerad el, vilket i sin tur bidrar till lägre boendekostnader.