Hem Okategoriserade Ett smultronställe i betong

Ett smultronställe i betong

Nybackakvarteret i Orminge.

På uppdrag av Kungsvåningen ritar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor fem punkthus i Nybackakvarteret i västra Orminge utanför centrala Stockholm. Området blev känt under betongens storhetstid för sin unika stil och nu planeras för nya bostadshus i området.

– Den stora utmaningen för oss var att få de nya husen att smälta in det här området som är så unikt med sin speciella arkitektur och fina grönområden, säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Västra Orminge i Nacka uppfördes inom miljonprogrammet under 60- och 70-talet och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin arkitektur och stadsplan. Husen i området är  två våningar höga lamellhus, de så kallade ”tågvagnarna”, eller tre våningar höga punkthus som går under namnet ”sockerbitarna”.

– Vår lösning tar hänsyn till platsens karaktär och fångar upp den ursprungliga gestaltningen när vi tillför fem bostadshus till den befintliga strukturen, säger Lena Sjöberg Nilsson.

Materialen som används blir en kombination av rationell byggteknik och äkta naturliga material. Betongen är i skiftande utförande och kulör, från ljus till mörkt grå och från slät till grafisk betong. Husen består av sammanlagt 109 hyreslägenheter fem fem eller sex våningar och stor vikt har lagts vid att skapa smarta planlösningar och en hög boendekvalitet. Byggstart är planerad till augusti 2018.

Mer om 50-årsjubilerande Orminge i BetongTV (länk)