Hem Betonggalan Nominerad: Matilda Petersson

Nominerad: Matilda Petersson

Vi har gett de Roger-nominerade chansen att presentera sig lite närmare och nu har turen kommit till Matilda Petersson som är nominerad i kategorin Årets Kulturpris.

Namn: Matilda Petersson

Arbete: Konstnär och illustratör

Ålder: 27

Familj: Sambo och en dotter
Bor: Göteborg
Favoritbyggnad: Jag är väldigt förtjust i katedraler, framförallt Maria Katedralen i Barcelona. Även Alvar Aaltos byggnader är fantastiska i sina linjer.
Favoritbetong: Ju råare och mer karaktäristisk ju bättre.

Jag kan aldrig nånsin glömma: Mitt första egna stora uppdrag. Jag satt nog uppe varje natt i en vecka innan jag var nöjd. Det var spännande och nervöst.


Jag trodde jag kände mig själv men: Jag har nyligen förstått det här med fotriktiga skor och sneakers efter år av kängor året runt. Och jazz.

Jag har aldrig skämts så mycket som när: Jag råkade skicka iväg privata mail till en hel ledning på ett danskt företag för några år sedan. Det skrattades gott ett bra tag dock, och jag gör fortfarande uppdrag för dem.


En händelse som kunde fått mitt liv att se helt annorlunda ut var när: Jag vågade ta steget och byta väg från en akademisk utbildning till att helt satsa på mitt konstnärsskap. Hade jag inte gjort den tvärvändingen vet jag inte hur mitt liv hade sett ut idag.

Den finaste bekräftelse jag fått är: Den här nomineringen går ju inte av för hackor direkt!

Mitt favoritord är: Pillemariskt

Innan jag dör måste jag hinna med att: Äga och verka i dendär ultimata ateljén jag hoppas finns någonstans.

Mest av allt beundrar jag: Tove Janssons extrema mod som verkande kvinnlig satiriker under andra världskriget i Finland är något jag beundrar. Den delen av hennes karriär glöms ofta bort mellan mumintroll och barnböcker.

Mina tre viktigaste årtal med motivering:


2013 – Mycket hände under detta året. Jag började jobba på en fantastisk reklambyrå och startade parallellt upp min egna verksamhet samtidigt som jag flyttade till Göteborg. Ett riktigt nystartsår.

2015 – Detta år hade jag några fantastiska uppdrag nere i Paris och Milano som kom att bli viktiga och öppnade många dörrar. Det var mycket resor och alltigenom ett spännande år.

2017- Jag får mitt första barn, gör de superroliga uppdragen i Vallastaden som bestod av inte mindre än fem stora väggmålningar, skriver på för en agentur i New York och känner mig väldigt spänd på hela framtiden.