Hem Teknik Rekordsnabbt läktarbygge med BIM-teknik

Rekordsnabbt läktarbygge med BIM-teknik

Norra läktaren på Jämtkraft Arena. Foto: ÖFK.

På endast fyra och en halv vecka lyckades den lokala entreprenören Martinsons utöka Jämkraft Arena i Östersund med 1745 sittplatser. Med hjälp av BIM-teknik utökades publikkapaciteten till 8466 inför Östersunds FK:s gruppspel i Europa League.

– När ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg ringde och beställde utbyggnaden stod det snabbt klart för oss att vi var tvungna att lyckas med något nästan lika sensationellt utanför planen som ÖFK lyckats göra på den för att bli klara med projektet i tid. Tack vare att vi kunde använda den tidigare BIM-modellen i Tekla Structures som utgångspunkt lyckades vi genomföra projektering, produktion och montering rekordsnabbt, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

Innan den rekordsnabba utbyggnaden uppfyllde inte Jämtkraft Arena kraven från Europeiska Fotbollsassociationen (UEFA). Alternativet till att bygga ut arenan var att spela hemmamatcherna på annan ort. Den normala tiden för en utbyggnad av en läktarsektion av den omfattningen beräknas vara minst 20 veckor, men med BIM-tekniken och Tekla-modellen från när Jämtkraft Arena byggdes 2007 gav Martinsons möjlighet att effektivisera arbetet. Produktionen av material kunde påbörjas redan samma vecka som beställningen gjordes och antalet fel för montörerna på plats kunde minimeras under konstruktionsfasen.

– Vårt enda alternativ för att lösa antalet sittplatser var att bygga ut den norra läktaren genom att bredda den och förlänga den bakåt. Vi är givetvis extremt nöjda rent professionellt att vi kunde ro där här i hamn rekordsnabbt, men det finns också mycket lokal stolthet att vi bidragit till att ÖFK kan spela här i Östersund, säger Daniel Wilded.

Den första matchen på uppgraderade Jämtkraft Arena spelades den 28 september då Östersund besegrade Hertha Berlin med 1-0 inför fullsatta läktare.

Mer om BIM-teknik:
BetongTV med Tekla Trimbles Niklas Kihlén som berättar om digitaliseringen av betongbranschen