Hem Design Dansk betongfabrik blir containerbostäder

Dansk betongfabrik blir containerbostäder

Arkitema Architechts har ritat bostäder som består av containrar. De 30 bostäderna ligger i Roskilde och uppförs av Container Living som är specialister på containerbostäder.

Ett före detta industriområde i södra Roskilde har de senaste åren genomgått en större förändring och blivit stadens kreativa område, Musicon. I området finns i dag museet Ragnarock och 70 andra aktörer som är i full fart med att utveckla stadsdelen. Inom de närmaste 15 åren är målet att de 250 000 m², som tidigare varit betongfabrik, ska hysa 1000 arbetsplatser och 1000 bostäder.

Projektet, som går under namnet Beat box,  består av en våning i betong med stora glaspartier, vilket bidrar till att knyta byggnaden till platsens historia. Ovanpå denna bas byggs en stålkonstruktion som kommer att fungera som en hylla som håller 48 containrar med ca 30 bostäder på 30, 60 respektive 90 m². Genom stålramarna skapas en viss flexibilitet i de begränsningar som en container har.

– Beat box är ett kul och utmanande projekt, där vi arbetar med containerns fasta ramar, som vi lyckas omforma till något nytt. Genom att bibehålla containerns yttre och sätta ihop dem med basens betong och de markanta stålbalkarna får Musicon-området helt unika och autentiska bostäder. Det är ingen tvekan om att dessa bostäder passar perfekt i områdets ruffiga profil, säger Rolf Kjær, affärsområdeschef på Arkitema Architects.