Hem Fråga Experten Fråga Experten: Brinner betongen för fort?

Fråga Experten: Brinner betongen för fort?

Fråga Experten

Jag har förstått att betong brinner för fort om det finns aktiv golvvärme under betongen. Min fråga är vid vilken temperatur går gjutningen åt pipan? Om det kan gå åt pipan.
/Magnus

Att påskynda betongens hårdnande med värme fungerar fint, och är något man gör exempelvis inom prefabtillverkning. Och betongen genererar dessutom värme från cementets reaktion med vatten, vilket gör att stora betongkonstruktioner kan bli ganska varma de första dygnen. Med ökad temperatur påskyndas reaktionerna och betongen styvnar till samt hårdnar (”bränner”) fortare. Men det är också viktigt att det inte blir allt för varmt under det första dygnet, skulle det då bli över ca 65-70 grader (beroende på cement typ) kan de orsaka så kallad ”försenad ettringitbilning”.

Detta kan i ett senare skede göra att betongen spricker upp (ettringiten tar upp vatten). Höjd temperatur i tidigt skede gör också att betongen får något lägre hållfasthet på längre sikt än om den fått härda vid lägre temperatur. Optimal temperatur ligger på ca 5-10 grader (cementberoende), det är mest gynnsamt för cementreaktionerna långsiktigt vad gäller hållfasthet, beständighet, m.m.

En allt för hög temperaturgradient (varmt i mitten och kallt på ytan), eller stor temperaturskillnad under avsvalningen, kan ge temperatursprickor. Allt för stora sprickor (krymp-, sätt- och temp-sprickor) kan vara problematiskt om det är en besvärlig miljö (ex tösaltade eller marina konstruktioner). För en villaplatta är det kanske inte fullt så viktigt med beständighet och hållfasthet, av denna anledning skulle det funka att dra på golvvärmen direkt efter gjutning. Dock ger detta en betydande risk för sprickbildning (temperatursprickor), varför man rekommenderar att vänta några dagar med golvvärmen och då dra på lite försiktigt.

För att svara på din fråga så ”brinner” inte betongen för fort med golvvärmen påslagen, men det öka risken för temperatursprickor om den slås på för tidigt och med full effekt. Sprickor behöver i och för sig inte vara ett stort problem. Och skulle du komma upp i över ca 65 grader under första dygnet behöver det ändå inte ”gå åt pipan” om betongen är inomhus (torr miljö).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group