Hem Okategoriserade Nya Yllebron i Partille snart klar

Nya Yllebron i Partille snart klar

Yllebron är byggd av Svevia på uppdrag av kommunen. Gjutningen av vägbron gjordes i ett stycke på en dag. Bild: Partille kommun/Powerphoto

Den 19 november invigs Yllebron som en del av Partille kommuns satsning på en robust infrastruktur i centrum. Bron förväntas halvera trafiken på Gamla Kronvägen.

– En bra infrastruktur är en viktig grund för den utveckling vi vill åstadkomma i centrala Partille, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson.

Partille centrum beräknas växa med cirka 1000 bostäder fram till decennieskiftet. För att skapa en hållbar trafiksituation i en miljö där flera olika trafikanter ska samsas har genomgripande insatser bedömts vara nödvändiga. Kommunens satsning på ett bättre trafikflöde i centrum omfattar även den pågående ombyggnaden av Kyrktorget, nyligen ombyggda Skulltorpsmotet och den nya påfarten från Arenagatan till E20 in mot Göteborg. Yllebron, som har byggts av Svevia enligt tidsplanen, blir en ny infart till Partille centrum både för bilar, cyklister och gående.

– I dag anländer cirka 7000 fordon per dygn till centrum via Partillemotet och Gamla Kronvägen. Med Yllebron på plats räknar vi med att cirka 3500 av dessa fordon istället kommer att köra via bron, säger samhällsbyggnadschef Jörgen Hermansson.

Yllebron mäter cirka 70 meter på längden och är tolv meter bred. Vägbron gjöts i ett stycke under en dag vilket krävde enorm logistik. 120 betongbilar fullastade med närmare 820 000 ton betong behövdes för att fylla gjutformen.