Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: #metoo!

Måndagsbloggen: #metoo!

Chefredaktör Roger Andersson bloggar varje måndag.

Jag har inte stått i en rulltrappa och fått en hand uppkörd mellan benen under kjolen ända in under trosorna. Jag har aldrig blivit greppad i rumpan av en arbetskompis på en fest eller tagen bakifrån på brösten i skolan. Jag har heller aldrig varit i en grupp med flera män där man påstridigt och över gränsen till hotfullt föreslår gruppsex. Eller ännu värre saker.

Därför slipper jag leva med obehaget och känslan av att ha blivit kränkt. Jag slipper brottas med tankarna att jag överdrivit min reaktion och att det kanske trots allt inte var så farligt. Jag kanske bara är pryd. Förstår inte skämt.

Men så många andra måste tydligen leva med såna upplevelser. Många av dem känner jag. Jag visste inget förrän #metoo kom och så mycket av så många kom fram i ljuset. Det är starkt. Osmakligt. Jag skäms.

Vissa män försvarar sig. Speciellt dem som namngetts av media. Jag läser intresserat Martin Timells pudelintervjuer. Han lägger sig platt, rullar, han har gjort fel, visserligen på skämt, han har ett ticks att alltid vara rolig, förstod inte hur det mottogs, minns inte allt, det är säkert rätt av dem som påstår det, han mår dåligt ibland, panikångest, stackars Martin, han ska gå i terapi nu, han ska be om ursäkt till alla, dem han minns.

Vi är många män som vill vara roliga, speciellt när vi druckit lite, vi är många som mår dåligt ibland och som har panikångest. Vi är många i maktposition. Men snälla, låt oss aldrig, aldrig bete oss som sexistiska idioter. Vi har lätt att hitta ursäkter men sexistiska idioter kan inte ursäktas. Ursäkta oss inte, anmäl oss. Det är den enda vägen att gå.