Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Var tog säkerheten vägen?

Måndagsbloggen: Var tog säkerheten vägen?

Foto från polisens facebooksida.

I Bollnäs faller ett betongelement ner i en byggrop och dödar en av våra medarbetare. Nästan samtidigt stoppar polisen en lastbil som fraktar sex betongelement i två staplar som sammanlagt väger 25 ton. De ligger på ett plant flak surrade med sex spännband rakt över.

Det här händer mitt i olika safety weeks som byggbranschen anordnar. Det händer mitt i att Håll Nollan, byggbranschens samarbete mot olyckor, har fått en vd och satsar framåt.

Okej, enskilda olyckor händer. Otur är beklagligt. Åkare utan ansvar kan förekomma. Men jag tror inte att enda gången ett betongelement står och balanserar osäkrat på en arbetsplats och tippar över ända så råkar någon stå under. Och jag tror inte att enda gången den ansvarslöse åkaren struntar i allas säkerhet så råkar polisen dyka upp.

Jag tror att vi helt enkelt har mycket kvar att göra. Noll olyckor kan bara nås genom att alla har nolltolerens mot överträdelser av säkerhetsföreskrifter. Noll olyckor nås bara om säkerheten kommer främst, före stress, slarv och ekonomisk kortsiktighet.

Jag vet att det är lätt att sitta här och skriva. Det är annat därute. Men jag vill så gärna, så jag gör det jag kan. Hoppas ni gör vad ni kan.