Hem Betongbruden Pengar viktigare än säkerhet

Pengar viktigare än säkerhet

Betongbruden

För inte så längesedan så dog en byggjobbare på en arbetsplats i Bollnäs. Han fick en fallande betongvägg över sig. Den tekniska utredningen är inte klar än, men oavsett vad den kommer fram till så råder det väl ingen tvekan om att det måste ha tummats på säkerheten. En betongvägg får helt enkelt inte falla. Tyvärr ser jag dagligen brister i säkerheten på byggen, och jag ser ändå bara utsidan.

Vi kan ta ett riktigt skrytbygge i Stockholm som exempel. Uppdrag Granskning gjorde ett reportage om förhållandena på bygget av Mall of Scandinavia med flera tusen arbetare (Konkurrensens pris, SVT Play). Arbetare och skyddsombud vittnar om en rad allvarliga brister såsom blockerade utrymningsvägar, olåsta skåp med frilagd ström, inga skyddsräcken, droger, en del jobbade för 25 kronor/timmen, svart arbetskraft, folk som inte kan språket. Skyddsombud blev utskällda och anklagade för att hitta på när de gång på gång påpekade bristerna och ett av dem blev även omplacerad. Entreprenören Peab tycker ändå att arbetsmiljöarbetet har skötts bra(!), enligt Uppdrag Granskning. De allvarliga bristerna under invigningen av MoS är bara de ett kapitel för sig. Till exempel så saknades det ett fungerande brandlarm och nödutgångar var blockerade.

Det vi betongbilar ofta råkar ut för är att man lyfter material eller en bask (behållare för betong) över bilen. Trots åtskilliga rapporter får detta fortgå. Det är även mycket vanligt att folk går bakom en backande lastbil, vilket säger sig självt hur olämpligt det är. Som jag har skrivit tidigare, ser du inte chaffisens ansikte så har du ingen aning om ifall han/hon har sett dig.

De större företagen är mycket duktiga på att profilera sig med att säkerheten är viktig för dem, men när det kommer till kritan är det som vanligt pengar som styr. Finns det inte tid (tid är pengar) att göra uppgiften på rätt sätt ska den göras ändå. Ibland får man känslan av att en del högre upp tror att bara man har hjälm och varselväst så är man skyddad mot precis allt. I själva verket hjälper den utrustningen föga när det skiter sig på riktigt.

Det är många brister i arbetsmiljön på våra byggen och att det inte går åt skogen oftare är ren och skär tur. Vill vi verkligen ha det så?