Hem Hållbarhet S:t Eriks lanserar gröna betongrör

S:t Eriks lanserar gröna betongrör

S:t Eriks nya gröna betongrör sänker koldioxidutsläppen med minst 31% jämfört med Trafikverkets norm för betong. Minskningen skapas genom förbättrade processer, större andel förnybar energi i produktionen och en förbättrad betongblandning.

– En av dagens största utmaningar är klimatförändringen och vi vill göra vårt för att bromsa den och då spelar alla val vi gör stor roll, säger Per-Johan Dahlgren, vd på S:t Eriks.

Arbetet med att sänka utsläppen ytterligare pågår ständigt. De nya gröna rören från S:t Eriks är tillverkade av ett 100% naturligt material som går att återvinna. Tack vare tyngden, stabiliteten och ringstyvheten går det att fylla och packa ledningen utan att betongrören deformeras, något som annars kan vara ett stort problem. De gröna betongrören finns i olika utföranden, t.ex. som äggformade rör vilka ska fungera optimalt både vid stort och litet vattenflöde.

– Våra gröna rör är ett av våra bidrag till vad som måste bli ett mer hållbart samhälle och vi hoppas att vi i branschen tillsammans kan se till att giftfria naturmaterial blir det självklara valet för VA-system, säger Per-Johan Dahlgren.

Urbaniseringen och förtätningen av städerna medför flera utmaningar för VA-systemen runt om i landet. Med betongrör tillverkade av naturmaterial som kan hålla i 150 år blir systemen robusta.

– Betong har många bra egenskaper. Förutom att det är 100% naturligt och har en extrem ringstyvhet ökar livslängden och beständigheten mot svavelväte i våra nya rör. Att få saker att hålla riktigt länge ger en oslagbar totalekonomi och låg miljöpåverkan, säger Lars-Olof Nilsson, produktutvecklare på S:t Eriks.