Hem Fråga Experten Fråga Experten: Exponera bjälklaget?

Fråga Experten: Exponera bjälklaget?

Fråga Experten

Jag har planer på att renovera min lägenhet som ligger på bottenvåningen i en byggnad från 1912. Jag var till stadsbyggnadskontoret och hittade ritningar på betongbjälklaget som är utformat med balkar med ett CC på ca 70 cm och emellan löper det mindre valv parallellt med balkarna. Totala tjockleken (endast betongbjälklag) är ca 26 cm, där tunnaste delen vid valvens topp är ca 7 cm. Det är alltså en väldigt fin form på bjälklaget som just nu täcks av undertaket. Jag skulle alltså vilja ta bort undertaket och exponera bjälklaget. Är det en dum idé? Vilka problem kan uppstå? Jag tänker främst på ljudnivån, stegljud etc. 7 cm känns väldigt tunt.
/Anders

Jag ser inga problem för dig att ta bort undertaket och ha det gamla bjälklaget exponerat. Kan nog bli mycket effektfullt med den fina valvkonstruktionen. Överhörning och stegljud borde inte bli så mycket större, det är ändå ganska tjockt bjälklag (26 cm) och bara lokalt lite tunnare (7 cm). Däremot kommer du troligen uppleva en annan akustik i rummet. Valv kan exempelvis ge en viss effekt av att reflekterade ljud blir riktade och koncentrerade.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group