Hem Okategoriserade “Ett alternativ till hammarborrning”

“Ett alternativ till hammarborrning”

​Hiltis nya diamantborrmaskin DD 30-W.

Hilti har lanserat en kraftfull maskin för borrning av flera infästningar i kraftigt armerad betong. Nya modellen DD 30-W ska vara ett dammfritt, snabbare och tystare alternativ till hammarborrning.

– Vi ville utveckla ett alternativ till hammarborrning för arbetssituationer där professionella byggarbetare måste borra ett stort antal hål eller ta sig igenom kraftigt armerad betong, säger Johannes Ahlgren, Produktchef på Hilti i Sverige.

DD 30-W har beräknats vara upp till fem gånger snabbare än konventionell hammarborrning vilket gör den särskilt användbar vid borrning i spröda material såsom marmor, kakel och natursten.

– Vi ville också tillverka en borrmaskin, som lämnar så lite smuts efter sig på arbetsplatsen som möjligt och som dessutom är tyst så att den kan användas i känsliga miljöer, som till exempel sjukhus och bostadshus, säger Johannes Ahlgren.

DD 30-W väger 7,6 kg och är utrustad med Hilti TopSpin-tekniken, som skapar en excentrisk rotation av borrkronan i en bakåt-framåt-gående rörelse och uppnår en rotationshastighet på 8700 varv per minut (RPM) tack vare den kraftfulla 1,450W-motorn. Tekniken kräver minimalt anläggningstryck och borrar snabbt genom armeringsjärn. Diamantborrmaskinen kan borra upp till 60 cm djupt och tack vare det nyckellösa snabblåset går det snabbt att byta borr i storlekar från 8 till 35 mm.