Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: De största vägpiraterna!

Måndagsbloggen: De största vägpiraterna!

Chefredaktör Roger Andersson bloggar varje måndag.

Jag är lite chockad. Trafikverkets upphandlare av vägmålningar har tagit emot Ipads, pengar och festat runt med de företag som lämnat anbud. Allt enligt Kalla Fakta som kommer med avslöjandet i ett kommande program.

Visserligen är jag gammal nog att minnas när dåvarande Vägverket Produktion ingick kartell med Skanska, NCC och Peab om att dela upp asfaltsmarknaden mellan sig. Men jag trodde att nya Trafikverket på något sätt hade förändrats.

Jag vet att det finns trotjänare hos Trafikverket som är petnoga med att inte ens bjudas på Betonggalan. Visserligen har de inte förstått vad Betonggalan är och vilket branschöverskridande nätverk som finns där, men jag respekterar deras ståndpunkt.

Men förutom dessa trotjänare så finns det alltså en kultur, enligt Kalla Fakta, där man tar emot gåvor som hämtas på gömda ställen längs vägkanten, låter sig bjudas med respektive på nöjesevent och till och med ”tvättar” pengar genom att ta emot kontanter som sedan får läggas på fakturan till Trafikverket.

Det är förstås en praktskandal. Dels att det finns kriminella på Trafikverket, dels för att det internt inom Trafikverket inte finns bättre kontroller. Det är ändå miljonbelopp som florerar. Tillfället gör tjuven. Det tillfället måste omöjliggöras genom ett fungerande kontrollsystem. Och händer det ändå ska det självklart upptäckas internt av Trafikverket innan det läcker ut i media.