Hem Arkitektur Betongkyrka i Stockholm vann pris i Berlin

Betongkyrka i Stockholm vann pris i Berlin

Den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingens kyrka i Stockholm fick utmärkelsen “Highly Commended” på World Architecture Festival i Berlin. Kyrkan är utformad av Belatchew Arkitekter.

– Att bli premierad i ett internationellt sammanhang som World Architecture Festival är särskilt roligt då det visar att våra projekt håller en internationell standard, säger Rahel Belatchew, vd och grundare för Belatchew Arkitekter.

Byggnaden ligger i Bandhagen i Stockholm och består av infärgad betong som tar upp färgen från den röda afrikanska jorden och materialiteten från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd inspirerad av klippkyrkorna förstärks av de utåt lutande väggarna. Enligt juryn tilldelades kyrkan utmärkelsen för de starka skulpturala inslagen, kopplingen till historien över gränserna och erbjudandet av en mötesplats för fler än enbart församlingen.

– Broar byggs över kulturer för en bättre social sammanhållning och byggnader i staden nyttjas optimalt. Båda dessa aspekter har en avgörande betydelse för framtidens hållbara städer, säger Rahel Belatchew.

World Architecture Festival är världens största internationella arkitekturevent där årets främsta byggnader runt om i världen koras. I år ägde festivalen rum den 15-17 november i Berlin.