Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandla betongplatta med golvvärme?

Fråga Experten: Ytbehandla betongplatta med golvvärme?

Fråga Experten

Vi har flyttat in i ett hus där de tidigare ägarna inredde källaren. Det är totalt ca 40kvm, där an grävt ut, isolerat och gjutit in vattenburen golvvärme i betongplattan. På halva ytan har man lagt klickgolv, och på den resterande klinker. Vi vill nu ta fram betongen och söker svar på hur man gör själva ytbehandlingen. Jag antar att det, när man river ut klinkers, kommer att finnas kvar en del kakelfix och klinkern kanske även tar med sig bitar av betongplattan. Måste man behandla detta (slipa t.ex.) eller kan man fylla på med någon avjämningsmassa direkt på, och på så sätt också åstadkomma den yta vi vill komma åt?
/Viktor Westin

Med rätt verktyg borde klinkern och fix gå att få bort utan att betongen skadas. Är betongplattan bara någorlunda bra fungerar det utmärkt att ha den exponerad. Om den inte är ordentligt glättad (plan och slät) behöver plattan diamantslipas. Då brukar man behöva slipa någon centimeter för att få en plan yta där ballasten blir någorlunda jämt synlig. Är betongen ojämn eller ej homogen kan man behöva slipa lite mer för att få till ytfinishen. Utseendet kommer till stor del att påverkas av ballastens nyans, stenstorlek, mm. Eventuella sprickor i betongen kan se lite tråkiga ut. Ett enklare alternativ kan vara att lägga på en cementbaserat avjämningsmassa/spackel, se exempelvis ”designgolv”. Denna ger en mer jämngrå nyans, och går även att få pigmenterad.

Efter avjämning eller slipning behöver ytan behandlas för att bli någorlunda smutstålig och lättstädad. De som slipar betonggolv brukar ha bra produkter för detta, och lägger du på en lämplig avjämning/spackel brukar tillverkar ha ett tillhörande preparat för ytbehandlingen. Du kan ju provslipa en bit av golvet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group