Hem Betongbruden Ni syns inte!

Ni syns inte!

Betongbruden

Kära gångtrafikanter, så här års MÅSTE ni använda reflexer. Det spelar ingen roll att det finns gatubelysning, ni syns inte! För ett par veckor sedan blev en tolvårig pojke påkörd när han gick – mörkt klädd utan reflexer – mot rött vid ett belyst övergångsställe. Bilisten hade ingen rimlig chans att se honom och trots att grabben saknade reflexer och gick mot rött så är det bilisten som åker dit på det.

För ett par år sedan kom jag körandes på Älvsjövägen, en belyst 50-sträcka. Det var mörkt och regnade. Plötsligt anar jag nåt som rör sig framför mötande bil, och det visar sig att det var en kvinna som stod och viftade med handväskan framför bilarna för att de skulle stanna! Jag blev upprörd över hennes dumhet och stannade lastbilen mitt i köerna och klev ur.

“Ursäkta, du måste ha bättre reflexer, du syns inte!” sa jag i vänlig ton.

“Jag har reflex!!” sa hon och pekade på EN armreflex i tveksamt skick på FEL arm sett ur trafikens synpunkt.
“
Det räcker inte, du syns inte. Du måste ha bättre reflexer.”
“Jamen det är ju belyst övergångsställe här, ni måste ju KOLLA” svarade hon argt.

Jag räknade till tio, tog ett djupt andetag och fortsatte: “Men du fick ju stå och vifta med väskan ut i trafiken, fattar du inte att det är för att du inte syns?!”
Kvinnan fortsatte att tjafsa om att hon minsann hade reflex, att det minsann var belyst och det spelade ingen roll vad jag sa. Tyvärr hade hon dessutom barn med sig, vilken fantastisk förebild…

Använd alltid reflexer, och se till att byta ut dem så att ni har fräscha. Och ni som eventuellt tycker att det inte “ser snyggt” ut med reflexer, hur snygga tror ni att ni är när ni ligger utsmetade under fronten på en bil?Kolla denna film om hur dåligt du syns utan reflexer! (extern länk)