Hem Okategoriserade “Det är inte värdigt Sverige av idag”

“Det är inte värdigt Sverige av idag”

Johan Lindholm
Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Fackförbundet Byggnads skyddsronder visar på ett omfattande slarv med skyddet av anställda mot vibrationsskador. Nu kräver Byggnads att sanktioner införs.

– Det är inte värdigt Sverige av idag att arbetares hälsa och liv offras på grund av slarv eller okunskap. Vi på Byggnads kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar och följer de föreskrifter som finns, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Under Arbetsmiljöveckan i oktober genomfördes drygt 1200 skyddsronder på både stora och små byggföretag. De visade att nio av tio besökta arbetsplatser har brister i skyddet mot vibrationsskador. Enligt Arbetsmiljöverket arbetar 400 000 människor inom byggbranschen med vibrerande verktyg och maskiner i mer än två timmar om dagen. Det leder till att cirka 100 personer årligen drabbas av vibrationsskador – domningar i händerna och oförmåga att skilja på kallt och varmt. Ofta är skadorna permanenta.

– Hundra byggnadsarbetare per år ska inte behöva sluta i branschen och vara skadade för livet. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att byggarbetsplatserna är säkra. Med kännbara sanktioner skulle förändringen mot säkrare arbetsplatser kunna gå fortare, säger Johan Lindholm.