Hem Okategoriserade ”Det finns ett större systemfel”

”Det finns ett större systemfel”

Johan Lindholm
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Byggnads kräver att Statens haverikommission utreder rasolyckan i Ludvika. Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att det hade skett för länge sen om det hade gällt andra yrkesgrupper.

Det var den 13 juli i år som ett brobygge i Ludvika rasade och tolv personer skadades. Nyligen visade huvudentreprenören Skanskas egen utredning att ställningen till gjutformen var underdimensionerad.

– Vi ser det här alltför ofta och har fått nog. Huvudentreprenörer lägger ut jobb på underleverantörer i flera led, något vi ser försämrar säkerheten och leder till olyckor, i värsta fall dödsfall. Här finns ett större strukturellt problem, säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads GävleDala.

Byggnads har en nollvision kring olyckor på jobbet och vill se en utredning av Statens haverikommission.

– Så att vi en gång för alla får svart på vitt varför mellan fem och femton byggnadsarbetare dör i olyckor på arbetet varje år. Det måste få ett stopp! Hade det gällt poliser, lärare eller journalister hade det varit gjort för länge sedan, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.