Hem Okategoriserade Betongspecialister säkrar kraftstationen

Betongspecialister säkrar kraftstationen

Veidekke uppför byggnader för härdkylning på kärnkraftsanläggningen Ringhals. Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan mellan Veiddeke, H.A Bygg, Inhouse Tech och Thomas Betong.

– Den kollektiva intelligensen skapas när alla involverade bidrar med sina erfarenheter och kunnande. Det är då vi når de bästa helhetslösningarna och samtidigt har kul på jobbet, säger Peter Svenningsson, regionchef på Veidekke Anläggning SydVäst.

Projektet omfattar nybyggnation av två stora byggnader med markarbeten och husbyggnad. Byggnaderna ska innehålla vattenkällor och processutrustning som kan utföra härdkylning vid vissa extrema händelser.

– Vi anser att Veidekke är ett företag med lång erfarenhet av att bygga stora komplicerade betongbyggnader samt har god kunskap av vald samverkansmodell för att hitta de bästa lösningarna i ett komplext projekt, säger Anders Bjelkenfors, projektledare på Ringhals.

Ringhals förbereder för långtidsdrift bortom år 2020 efter beslutet om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra. Investeringen landar totalt på omkring 900 miljoner kronor. Veidekke kommer att jobba tätt tillsammans med H.A Bygg AB, som är specialister på vattentät betongbyggnation och har stor erfarenhet av betongkonstruktioner. Veidekke har även involverat Inhouse Tech och Thomas Betong för att säkra en komplett projektorganisation med rätt teknisk expertis.