Hem Design Första betongkonstverket på plats

Första betongkonstverket på plats

Foto: Locum.

En nio meter hög betongskulptur är nu på plats vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm. Anders Sletvold Moes skulptur är den första gestaltningen som ska pryda byggnaden och har installerats på en av innergårdarna mellan det befintliga sjukhuset och den nya byggnaden.

– Det är ett spännande delprojekt att följa och en milstolpe för oss i projektet att det första konstverket är på plats. Gestaltningen kommer att skådas av många patienter, vårdpersonal och besökare i framtiden, säger Fredrik Hagel, projektområdeschef för Huddinge sjukhusområde.

Det blev en omfattande installation som krävde många timmar arbete och flera byggnadsarbetare på grund av gestaltningens storlek och form. Konstverkets olika delar fick lyftas in på innegården med hjälp av en tornkran och kom sedan på plats med lyftkranar.

Den nio meter höga betongskulpturen av Anders Sletvold Moe har enligt beskrivningen ett strikt geometriskt formspråk som förbinder skulpturen med den omgivande byggnaden. Materialvalet betong bidrar också till att koppla samman arkitekturen och konsten. Skulpturens höjd blir en orienteringspunkt som kan ses från olika nivåer och riktningar i byggnaderna som omger innergården.

Skulpturen är uppbyggd som en fyrkantig kolumn där varje sida har sin egen färg. Genom att blanda olika pigment i betongen blir det ett färgschema i materialet, från nästan vitt till svart i fem olika valörer. Den ljusaste färgen återfinns i skulpturens bas. De fyra olika färgerna på sidorna av skulpturen bidrar till att definiera riktningar om var man befinner sig på sjukhuset när man tittar ut genom fönstren till gården.