Hem Okategoriserade Kontorskomplex byggs med hologram

Kontorskomplex byggs med hologram

NCC ska testa och utvärdera Microsoft Hololens i samband med projekteringen av den innovativa kontorsfastigheten Kineum i Göteborg. För första gången i Sverige testar NCC hur AR[1]- och MR[2]-teknik i byggprocessen.

– Genom att använda Tekla-modeller i SketchUp Viewer på Hololens kan användarna arbeta med sina modeller som högupplösta hologram på konstruktionsplatsen. Att visualisera byggnaden i skala 1:1 ute i sin rätta omgivning hjälper oss att minska risken för kollisioner och andra obstruktioner. Vi utvärderar löpande användningen så att vi kan utveckla våra arbetsmetoder och identifiera hur vi kan arbeta med tekniken så effektivt som möjligt, säger Gustav Olsson, VDC manager på NCC.

Kineum är ett 30 000 kvadratmeter stort kontorskomplex på 25 våningar i det framväxande området Gårda utanför Göteborg. Komplexet är tänkt som en flexibel och inspirerande plats för arbete där rörelse och samverkan går före traditionella och stillasittande kontorsplatser.

– Byggbranschen är konservativ och förändrar sig lite för långsamt för sitt eget bästa. På NCC vill vi utmana de rådande strukturerna för att se hur vi kan förnya vår bransch. Digitalisering är en viktig nyckel för att vara en modern samhällsbyggare, locka kompetent arbetskraft och för att effektivisera våra arbetsprocesser. Vi är övertygade om möjligheten att få arbeta med Tekla-modeller i Hololens ute på byggarbetsplatserna är ett viktigt steg i digitaliseringen som gör oss bättre och höjer kvaliteten i vårt arbete, säger Gustav Olsson.