Hem Arkitektur ”Bestämde oss tidigt för att utgå från den råa betongen”

”Bestämde oss tidigt för att utgå från den råa betongen”

Runt badet skapades flera små betonghus för olika ändamål.

Design- och arkitektbyrån DAP har arbetat intensivt med Yasuragi Hasseluddens japanska bad under det gånga året. I januari 2018 öppnar ett nytt SPA med fokus på upplevelse, återhämtning och inspiration.

– Det här är ett riktigt drömprojekt och vi är otroligt glada över det nära och goda samarbete som vi har haft tillsammans med kund och projektgrupp, säger Mats Hansson, delägare och kreativt ansvarig arkitekt på DAP.

Uppdraget handlade bland annat om att förstärka den japanska upplevelsen i harmoni med svenska traditioner och förbättra flöden och utrymmen för gästerna. Den gamla LO-byggnaden i betong från 1970-talet, som är ritad av Yoji Kasajima, hjälpte arkitekterna att forma ett tydligt koncept.

– Vi bestämde oss tidigt för att utgå från den råa betongen och de rena linjerna, som tar avstamp i huset. Andra material som använts är svartbetsad ek, ljus ek, mönstrade kakelplattor och metallrastertak i olika mönster, säger Mats Hansson.

Innergården utgörs nu av ett stort bad som omges av små betonghus klädda med träspaljedelar för olika ändamål.

– Mellan de mindre husen skapas rumsligheter och ytor för fler upplevelser så att gästerna kan sprida ut sig bättre på samma yta. Enligt japansk tradition har vi har också utgått mycket från naturen och omgivningen, där ljuset och transparens i materialen också spelar en stor roll, säger Jenny Johnfors, arkitekt på DAP.