Hem Okategoriserade UBAB utvecklar boendet i Helsingborg

UBAB utvecklar boendet i Helsingborg

På skissen syns de tre kvarter som ingår i detaljplanen och som möjliggör för fler bostäder och verksamhetslokaler. Skiss: White arkitekter.

DrottningH är namnet på Helsingborgs stads och Helsingborgshems utvecklingsprojekt i Drottninghög. En samarbetspartner i projektet är Ulricehamns Betong, UBAB, som har köpt en byggrätt tillsammans med fastighetsbolaget HP Boendeutveckling.

– Vi arbetar för att Drottninghögs Centrum i ännu större utsträckning ska bli ett mångsidigt centrum för boende och besökare, ett centrum som både representerar stadsdelarna och servar de som bor och verkar där, säger Gunnar Blomé, projektchef på Helsingborgshem.

Under det senaste året har Helsingborgshem knutit till sig flera samarbetspartners och planerna för Drottninghögs Centrum är att både bygga själv och att sälja en byggrätt till en extern aktör. Planerad byggstart är till hösten 2018 och kvarteret beräknas stå klart i början av 2020.

HP Boendeutveckling och UBAB:s hus har mellan fyra och åtta våningar och byggs runt en innergård med ett parkeringsgarage under mark. Lägenheterna är tvåor och treor med kök och har stora inglasade balkonger. Husen klassas som lågenergihus med fokus på hållbar utveckling och låg energiförbrukning. Solceller på taken ger till exempel närproducerad el, vilket i sin tur bidrar till lägre boendekostnader.

En viktig del för områdets utveckling är en ökad tillgänglighet och att öppna upp Drottninghögs Centrum med större torg och en tydligare koppling till Dalhem och Fredriksdal. Det finns planer både på att bygga fler hyresrätter, ett vårdboende, en ny vårdcentral och en lokal för centrumverksamhet som ett apotek.

– För vårdcentralen som finns på området är nya lokaler centralt då den nuvarande lokalen inte räcker när verksamheten behöver växa, säger Gunnar Blomé.

Arbetet med detaljplanen är i slutfasen och som förslaget är utformat måste byggnaden med en Ica-affär rivas, vilket sker tidigast under april/maj 2018.