Hem Design “Alla tycker att det är häftigt med betong”

“Alla tycker att det är häftigt med betong”

Sofia Lindgren på Ekenäs julmarknad.

När den 20-åriga studenten Sofia Lindgren inte kunde hitta en betongkruka till sitt olivträd bestämde hon sig för att göra en egen. Det blev starten för affärsidén Gråskala Design som haft ett hundratal kunder på bara två månader.

– Det har gått mycket bättre än vad jag någonsin kunde ha trott. I början av november började jag göra reklam på min blogg och fick genast många beställningar, säger Sofia Lindgren till Västra Nyland.

Det som började med reparationer av inredningsprylar åt vänner och mamma fortsatte med egna idéer om prylar av betong

– Alla tycker att det är häftigt med betong. Prylarna är väldigt unika då de är så enkla och råa. Det finns inte liknande någonstans. De är praktiska och fina och gjorda med kärlek och noggrannhet, säger Sofia Lindgren.

Inspirationen får hon från bildappen/sajten Pinterest, men även loppmarknader och butiker där hon hittar plastföremål som hon kan gjuta i.

– Jag har också gjort mina egna former av latex. Det gäller att testa sig fram tills man får en som är lyckad. Det svåraste är nog att få ut prylarna hela ur formen. Det tar sin tid. Det gäller också att ha tålamod och låta dem stelna och torka ordentligt.

Försäljningssuccén har dock en baksida. Studierna har blivit lidande när Sofia har jobbat kvällar, nätter och tidiga morgnar. Ibland har klockan ringt vid fyra för att hon ska hinna arbeta några timmar innan skolan. Under hösten och vintern ägnade hon även flera kvällarna åt en företagarkurs och nu planerar hon att registrera Gråskala Design som ett företag.

– Jag har mycket på gång. Till sommaren blir det nog mycket krukor i överlag. Jag har också fyndat en symaskin på loppmarknad så jag hoppas på att utöka och sy linneprodukter. En webbshop hade inte heller varit så tokigt. Vi får se vart strömmen för mig.