Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måste ytan förbehandlas?

Fråga Experten: Måste ytan förbehandlas?

Fråga Experten

Har ett nygjutet betonggolv som stålglättats. Det är finns lite missar med glättningen där ytan inte är lika jämn. Spelar det någon roll när det ska målas? Hur rengör man betongytan enklast innan målning? Tänkte använda mig av Hagmans Golvfärg 1K som är vattenbaserad. Kan jag måla direkt på den glättade ytan eller måste den förbehandlas innan?
/Matias

Det är som regel inga problem att måla direkt på en betongyta, så även ett stålglättat golv. Det behöver givetvis vara rent och inte ha allt för fet yta (från ex formolja eller ytbehandling), samt vara någorlunda torr. Det finns färger som klarar fukten bättre, typ uretanlacker eller 2-komponents epoxi. För industrigolv och garage finns färger anpassade för denna miljö (slittåliga och motståndskraftiga). Och är det utomhus bör färgen vara anpassad för detta. Har man fukttransport genom betongen (ex från markfukt) kan man behöva använda en mer ”öppen” färg för att inte riskera blåsbildning och släpp. För vissa färger behöver betongytan först primas för att säkerställa god vidhäftning.

Så jag kan inte ge ett direkt svar på din fråga, kolla med de som säljer Hagmans Golvfärg 1K. De kan berätta om den är lämplig för dina förutsättningar och önskemål, och om ytan behöver förbehandlas. Jag har testat Hagmans vattenbaserade 2K epoxi betongfärg (golvfärg garage), och andra liknande produkter, med bra resultat. Men har ingen erfarenhet av Hagmans Golvfärg 1K.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group