Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vad kallas ytan?

Fråga Experten: Vad kallas ytan?

Fråga Experten

Jag har kollat på lite olika strukturer i betongelement från 60/70-talen och intresserat mig för ytor med mycket struktur i. Har förstått att en viss yta kallas krattad. Har även sätt ytor som är ännu grövre och ser ut som ränder med grova hålkärl i strukturen. Vad kallas den typen av yta.
/Axel

Svårt att svara på frågan utan närmare beskrivning, men nedanstående resonemang kan kanske ge viss vägledning. Betongelementfasader tillverkas i liggande formar. Två möjligheter finns:

1. Gjutning med fasadsidan uppåt i form. Då kan fasadens yta behandlas så att den exempelvis blir krattad, bostad, brädriven eller rollad. Mer intrikata mönster kan också utföras, men var ovanligare under den tid du beskriver.

2. Gjutning med fasadsidan nedåt i form. Då kan formbottens yta profileras på olika sätt så att hålkälsform uppträder exempelvis genom att
a) lägga in bräder eller läkt av virke
b) placera en plast- eller gummimatris på formbotten. Matrisen av plast/gummi är då gjuten mot något material exempelvis virke (dock mindre vanligt på 60- och 70-talen).

I båda dessa fall (1 och 2) får man en yta med cementhud i gråskala eller med färgpigment. Ytor som gjuts nedåt i form kan också utformas med frilagd ballast, diamantslipas till terrazzo, utföras med keramiska material som tegel eller klinker eller natursten, men det har knappast med den ställda frågan att göra. Boken “Betongens yta” av Tage Hertzell kan nog ge ytterligare vägledning.

Arne Hellström