Hem Okategoriserade Svevia anlägger badplats i Varberg

Svevia anlägger badplats i Varberg

Den nya badplatsen ligger inte långt från Varbergs fästning.

Med soldäck, badbrygga och två hopptorn ska den nya badplatsen den bli en mötesplats i Varberg. Svevia har fått uppdraget som omfattar nybyggnad av soldäck, brygga samt kompletterande arbeten på den intilliggande stenpiren där det ska byggas stödmurar, balkar och bänkar av betong.

– Det kommer att bli en otroligt fin badplats. Det är ett fantastiskt läge, säger Henrik Johansson, platschef på Svevia.

I juli ska badplatsen, strax väster om Varbergs fästning bredvid stenpiren med det gamla kallbadhuset, vara klar för bland annat hopp från ett nästan fyra meter högt torn på den västra bryggarmen och ett lite lägre på den östra.

– Vi börjar med pålningen. Det är 120 pålar som ska pålas ner i havsbotten och som utgör själva stommen till bryggarmarna. Vid piren ska vi gjuta 24 betongbalkar som utgör stommen av den inre delen av bryggan ihop med stödmurarna.

Byggstarten av den handikappanpassade badanläggningen var planerad till november men har skjutits fram på grund av andra byggnadsarbeten som pågår i området. Projektet blir något av en kamp mot klockan.

– Pålning och betongarbeten i marina miljöer innebär framförallt två utmaningar. Tiden och vädret. För att det marina djurlivet inte ska påverkas av grumling i vattnet är vi begränsade till att utföra det arbetet fram till den sista mars. Vi är också väldigt väderberoende. Det här är västkusten. När det blåser in från öppet hav finns det begränsningar för hur mycket arbete som kan utföras, säger Henrik Johansson.

Projektet med den nya badplatsen utförs på uppdrag av Varbergs kommun och är värt cirka 14 miljoner kronor.