Hem Betongbruden Rattvridare och yrkeschaufförer

Rattvridare och yrkeschaufförer

Betongbruden
Teckning av Åsa Karlström.Ibland önskar jag att jag hade en dashcam i bilen. Man får se en del så osannolika saker i trafiken att folk inte tror att man är allvarlig när man berättar om det. Dagligen får man tänka åt – och ibland rädda – andra personer.

Häromdagen när jag skulle köra på en påfart ut på motorvägen prejade en buss en personbil. Den här påfarten är lite ovanlig och har dubbla filer hela vägen, med heldragen linje emellan ungefär halva sträckan. Först svänger det 90 grader vänster och sen nästan lika mycket åt höger innan den rätas ut och man kommer ut på motorvägen. Bussen stod i vänstra körfältet vid ett trafikljus med en personbil på högersidan. När det blir grönt rätar rattvridaren ut sin körväg, tvärs över den heldragna linjen in i det högra körfältet! Som tur var hade bilisten koll och hann bromsa.

Rattvridaren kan omöjligt ha kollat i sin spegel över huvud taget innan han bytte körfält, i så fall hade han sett personbilen. Att skylla på de stora döda vinklar som finns för oss som kör tunga fordon går inte i det här fallet. Han borde ha sett personbilen redan vid rödljuset.

Jag har såklart tagit uppgifterna på bussen och ska höra av mig till SL angående detta. Att jag skriver rattvridare och inte busschaufför är för att en chaufför aldrig hade gjort en sådan inkomptetent och ansvarslös grej, då är man ingen chaufför.

Resten av dagen förflöt betydligt bättre, även om jag såg en till buss köra tvärs över heldragen linje på ett annat ställe. Jag har visserligen inget körkort för buss, men jag har bestämt för mig att trafikregler gäller även bussar, till och med de i linjetrafik.
Var försiktiga ute i trafiken!