Hem Okategoriserade Ny koncernchef på NCC

Ny koncernchef på NCC

Tomas Carlsson blir NCC:s nästa vd.

Tomas Carlsson har utsetts till ny vd och koncernchef för NCC. Tomas har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet, men kommer närmast från det börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco.

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson blir NCC:s nästa vd. Tomas känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Tomas projekterfarenheter passar NCC som hand i handsken, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.

52-årige Tomas Carlsson är civilingenjör från Chalmers och innehar en MBA från London/Columbia Business School. Han har varit vd för Sweco sedan slutet av 2012. Sedan dess har bolaget ökat omsättningen från cirka 8 Mdr SEK till cirka 17 Mdr SEK med en stabil rörelsemarginal. Tidigare var Tomas ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet. Denna verksamhet var då ungefär halva NCC omsättningsmässigt och omsatte runt 25 Mdr SEK.

– Det känns som att komma hem. Jag ser mycket fram emot att leda NCC och ser en stor potential att utveckla verksamheten vidare, säger Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson tillträder sin befattning på NCC senast i juli 2018. Fram till dess Tomas tillträder fortsätter Håkan Broman som tillförordnad vd.

– Jag hoppas självklart att Tomas skall kunna starta tidigare än i sommar. Under tiden fram till att han startar har vi en utmärkt tillförordnad vd på plats i Håkan Broman. Håkan har redan vidtagit åtgärder för att reducera omkostnadsnivån och har dessutom rekryterat en ny stark ledare för affärsområde Infrastructure, Kenneth Nilsson från Skanska, som tillträder i april, säger Tomas Billing.