Hem Design Betonglejon gör Stockholm säkrare

Betonglejon gör Stockholm säkrare

80 nya betonglejon ska göra Stockholms innerstad bättre skyddad mot terrorister. Några av lejonen kan hamna på Drottninggatan, som utsattes för en attack i april, men fördelningen är inte fastställd.

– Framförallt ska de användas på sommargågatorna längre fram i år, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikverket.

Gutefåret och Anders Årfeldt.

Efter terrordådet har antalet betonglejon på Drottninggatan utökats från 37 till 54. Nu har Stockholms stad köpt in ytterligare 80 lejon, både hanar och honor, som ska placeras ut på olika platser. Det finns också planer på att köpa in lejon i XL-format med en vikt på cirka tre ton. Det kan jämföras med de 890 kilo som den nuvarande betongdjuren väger. Lejonen tillverkas på Gotland av skulptören Anders Årfelt.

– Jag har arbetat med många olika material och tekniker genom åren. Redan på sjuttiotalet började jag använda betong när det kändes lämpligt och angeläget, säger Anders Årfelt.

Det första trafikhindret, en betongsugga i form av ett gutefår, skapade han 1993 i samarbete med Gotlands kommun och Skanska. Två år senare skeppades det första Stockholmslejonet till fastlandet.

– Betong är en fantastisk formbar massa med stor hållfasthet och tyngd. Den åldras också på ett intressant sätt, under inverkan av vädrets makter. Även människors nötande närhet kan vara positiv, vilken man kan se på de lejon som ligger på Drottninggatan och som blivit blanka som polerade stenar i vissa lägen.