Hem Okategoriserade “Det är inte så tungt som många tror”

“Det är inte så tungt som många tror”

betongutbildning
Linnea Selin.

20-åriga Linnea Selin utbildar sig till betongarbetare på Bygg- och anläggningsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. En intervju på arbetsförmedlingen.se berättar Linnea att hon är mycket nöjd med sitt yrkesval.

– Jag trivs jättebra. Det är inte så tungt som många tror. Tjejer borde våga prova. Man ber varandra om hjälp, det gör killar också. Och det finns ju hjälpmedel.

Linnea gjuter balkonger, väggar och golv till byggnader och grunder till broar. Hon har redan fått två jobberbjudanden och alla i hennes klass har fått minst ett. Själv vill hon fortsätta med att bygga lägenheter.

Att hon trivs så bra innebär inte att arbetet saknar utmaningar. Att fundera ut lösningar när ritningarna är krångliga tycker hon bara är roligt, men kanske inte att jobba utomhus när termometern missar en bra bit under noll.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Det är att röra på sig, att inte sitta still. Jag klarar inte kontorsjobb.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?
– Att kunna samarbeta. Då lär man sig, det löser sig. Du lär dig av andra. Det kommer alltid nya grejer, olika lösningar och nya verktyg.

Hur ser du på yrkets könsfördelning?
– I min klass var det 20 killar och tre tjejer. Det vore kul om det var fler tjejer, men det är ingen stor grej, man kommer lika bra överens med killarna.

Vad har du för tips till den som funderar på yrket?
– Prova!