Hem Okategoriserade Personalbrist stoppar ombyggnader

Personalbrist stoppar ombyggnader

Foto: News Öresund.

Enligt uppgifter i ett pressmeddelande från Industrifakta anser sex av tio fastighetsbolag att tillgängligheten på arbetskraft i byggsektorn har försvårat deras möjligheter att genomföra önskade ombyggnadsarbeten.

Under hösten 2017 genomförde analysföretaget Industrifakta en en rundvandring som visade att husbyggnadsinvesteringarna har växlat upp kraftigt, men att det i första hand nybyggandet som dragit iväg. Under perioden 2012-2017 steg volymen ny- och tillbyggnadsprojekt med 70 procent. Det kan jämföras med ombyggnadsvolymens ökning på blygsammare 20 procent.

Ombyggnadsinvesteringarna har fått stryka på foten när kapacitetsbristen i byggsektorn har ökat. Majoriteten av de intervjuade fastighetsägarna menar att det är svårare att räkna hem ombyggnadsinvesteringen när entreprenaderna stiger i pris och därför tvingas planerade åtgärder skjutas fram.

Undersökningen visar också att det bara är en marginell andel av fastighetsbolagen som uppger att de anlitar utländska företag i större utsträckning för att kompensera kapacitetsbristen i sektorn.