Hem Okategoriserade Väljarna vill återställa rot-avdraget

Väljarna vill återställa rot-avdraget

En undersökning av Kantar Sifo visar att rot-avdraget har ett mycket brett stöd i landet. Hela 85 procent av väljarna anser att rot-avdraget är bra och sex av tio tycker även att rot-avdraget ska återställas till 50 procent av arbetskostnaden.

– Rot-avdraget har gjort svarta jobb vita. Kantar Sifos siffror visar en samstämmig syn kring nyttan med rot-avdrag bland kvinnor och män och i hela landet, säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen.

Det är två år sedan regeringen sänkte rot-avdraget från 50 till 30 procent och enligt sju av tio medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier har marknaden för renovering och tillbyggnad bromsat in.

– Rot-avdraget gynnade sund konkurrens. Innan regeringen försämrade rot-avdraget hade branschen lyckats motverka en kultur där det ansågs ok att jobba utan kvitto, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Fyra av tio företag uppger att man har fått förfrågningar om att utföra tjänster svart efter att avdraget sänktes. Mörkertalet tros vara ännu större.

– Svartarbete handlar ytterst om uteblivna skatteintäkter. Vilket annat verktyg, som ger lika stora positiva effekter som ett återställt rot-avdrag, kan finansminister Magdalena Andersson presentera i valrörelsen? säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen.

Kantar Sifos undersökning är baserad på en webbpanel med drygt 1000 tillfrågade. Den presenterades på ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier och Måleriföretagen.