Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betong framför kamin?

Fråga Experten: Betong framför kamin?

Fråga Experten

Jag har lagt ett flytande trägolv ovanpå gammal parkett. Parketten vilar på betong. Under arbetet med golvet valde vi att inte försöka lyfta kamin och skorsten för att lägga golv under, i stället la vi golvet runt kamin och gnistskydd (av plåt). Tanken var att lägga skiffer i det utrymmet (ca 80×50 cm). Nu funderar jag i stället på att gjuta någon slags betong i detta utrymme. Bygghöjden är ca 14 mm. Tanken är en betong som jag kan slipa och polera upp, möjligen också vaxa eller olja. Finns det någon betong, eller liknande, som kan passa för detta?
/Fredrik

Det funkar utmärkt att gjuta i utrymmet under/framför kaminen, som alternativ till gnistskydd. Och kan nog bli riktigt snyggt. Men det går inte att använda “vanlig” betong för så pass tunna pågjutningar. Välj då i stället en cementbaserad avjämningsmassa/spackel, som är anpassad för denna tjocklek. Och produkten bör då vara av typen som används till exponerade betonggolv (industrigolv, garage, butiker, m.m.). De finns att köpa hos välsorterad bygghandel, men kan eventuellt behöva beställas först. Välj helst inte en avjämningsmassa av typen som är tänkt att ha under andra ytskikt (klinker, plastmatta, mm). De är ofta inte baserade på Portlandcement, vilket gör att de inte är lika tåliga och beständiga.

Underliggande betong bör vara ren och inte vattensugande, så fukta upp (fuktig men ej blöt) eller prima innan. Lägg gärna en smal distans runt om, med samma höjd som du vill gjuta till. Ramen fungerar då som form, och tas sedan bort för att ge trägolvet möjlighet att röra sig. Efter gjutning täck med plast, och håll gärna fuktig några dagar. När den sedan har torkat kan du ytbehandla med lämpligt preparat (vax, olja, silan, vattenglas, såpa, klarlack, mm), för att dammbinda och göra den någorlunda smutstålig. Om det kommer sot på ytan, så kan det vara bra om pågjutningen inte är allt för ljus.

Vill man göra avjämningsmassan mörkare kan man dra i lite svart pigment (järnoxid) i blandningen, lagom dosering torrt pigment kan vara ca 50-100 gram per säck. Det finns också avjämning som är pigmenterad, se exempelvis “Designgolv”.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group