Hem Arkitektur Står pall för vinden – med 58 betongpålar

Står pall för vinden – med 58 betongpålar

Illustration: Serneke.

Med hjälp av 58 betongpålar som gjuts 60 meter djupt ska det 245 meter höga Karlatornet i Göteborg stå emot vinden. 2021 beräknas Nordens högsta byggnad vara klar.

– Pålarna är två meter i diameter. Det är de absolut de största dimensionerna för husbyggnad som någonsin har byggts i Sverige, säger Sernekes projektchef Nikola Jovetic till Ny Teknik.

Karlatornet blir Nordens högsta byggnad och det omfattande arbetet med grundläggningen har inletts. Pålarna förankras i bottenplattan som är nästan fyra meter tjock. Sedan gjuts betongkärnan i mitten av konstruktionen för att bygget ska kunna drivas uppåt. Kärnan får en viktig stabiliserande funktion i konstruktionen och kommer även att rymma trapphus och hissar.

Nicola Jovetic.

– Kärnan är den mest vindutsatta delen. Eftersom den är högst upp är den alltid oskyddad. Men klätterformen kan vi höja i princip i vilket väder som helst, säger Nikola Jovetic.

På våningarna 12-13 och 67-68 ökas stabiliteten med hjälp av fullgjutna innerväggar. De fungerar som “livremmar” och att styvar upp konstruktionen. Det kan behövas då det är sannolikt att vindstyrkan når upp till 25 meter sekund under byggtiden. En stor del av materialet kommer att transporteras med bygghissar i stället för kran och ett vindskydd på 33 gånger 33 meter kommer att flyttas uppåt i takt med att bygget fortskrider.

– En sådan skärm bryter av vinden mycket mer än man kan tro.

Då allt i tornet kommer att platsgjutas uppstår problem när betongen ska pumpas upp till våningsplanet där arbetet bedrivs.

– I Sverige finns det inte pumpar som klarar av att pumpa så högt eftersom vi normalt sett inte bygger så högt här, så vi kommer att ta in pumpar från utländska aktörer, säger Nikola Jovetic.

När Karlatornet står klart 2021 är det med råge Nordens högsta byggnad, 73 våningar och 245 meter högt. Idag når Turning Torso i Malmö högst med sina 190 meter och tvåa kommer Kaknästornet i Stockholm som mäter 155 meter ovan marken. Det är dock en bit kvar till Burj Khalifa i Dubai som räknas som världens högsta byggnad på 828 meter. År 2020 förväntas dock den drygt 1000 meter höga Jeddah Tower i Saudiarabien vara färdigbyggd.

Karlatornet byggs av Serneke och ingår i området Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Byggnaden beräknas rymma 593 lägenheter och en allmän utsiktsplats på våning 69. Arkitektbyrån bakom ritningarna, Skidmore, Owings & Merrill, var även inblandad i bygget av Burj Khalifa liksom One World Trade Center i New York.