Hem Design Tryggare stad med utemöbler i betong

Tryggare stad med utemöbler i betong


Starka och möbelföretaget Blå Stadion erbjuder en ny typ av möblering av stadens alla ytor. Stefan Borselius och Thomas Bernstrands hyllade modulsoffa Bob finns nu i en betongvariant för parker, torg och trottoarer.

– Vi har fått till en fin finish efter att ha kämpat med olika släppvinklar, allt för att inte få spår efter gjutningen, förklarar Stefan Borselius som redan har fått se sin Oppo-fåtölj i betongutförande.

Förra året lanserade Blå Station den mjuka byggbara sektionssoffan Bob för inomhusmiljöer och belönades med flera utmärkelser, bland andra German Design Award och Best Product – Editor’s Choice på både Stockholm Furniture Fair och ICFF i New York. Genom ett unikt samarbete med Starka får nu Bob komma ut under bar himmel som en trivsam och trygghetshöjande stadsmöbleringslösning.

– Bob Betong ger form åt gatumiljön och drar ned hastigheten, en normalsoffa kan bestå av åtta till nio delar och väger ungefär två ton, säger Thomas Bernstrand.

Bob Betong kan skapa nya offentliga rum eller ge nytt liv åt gamla, men också placeras framför entréer till företag och offentliga institutioner.

– Det är en utmaning att få fram den här släta ytan, det gäller att ha rätt betong, rätt olja för formerna och de bästa hantverkarna, säger Maria Nilsson, ägare och produktutvecklare på Starka.