Hem Fråga Experten Fråga Experten: Lösningsmedel i bostäder?

Fråga Experten: Lösningsmedel i bostäder?

Fråga Experten

Vi har ett slipat betonggolv med någon typ av vattenglasbehandling (HTC cure). Hur bra är vattenglas för mot fläckar i t.ex kök. Vi funderar på om man behöver ytterligare skydd mot fläckar. Vi gjorde test med hårdvaxolja men det blev väldigt mörkt. HTC har en produkt Stain Protection som vi blivit rekommenderade att använda över vattenglaset. Men med små barn är vi lite skeptiska till att använda lösningsmedel. Hur ställer Ni er till lösningsmedel för behandling i bostäder?
/Martina

Vattenglas (natriumsilikat) används för att dammbinda och hårdgöra betongytan. Det har också en tätande effekt och gör ytan mer smutstålig. Funkar bra till golv, men i ett kök kan nog ytterligare skydd behövas. För att göra betongen mer tålig för nedsmutsning kan man behandla med olja, vax, parafin, klarlack, mm. Vattenglas och silaner är ju produkter som är “snälla” för miljö och hälsa, men de andra kan innehålla ämnen som kanske inte är så hälsosamma. Att först behandla med vattenglas/silan funkar ihop med andra preparat, men inte tvärt om. Preparaten kan ge en annan nyans till ytan, vissa oljor och vax kan exempelvis göra betongen mörkare. Fördelen med en mörkare betong är att eventuell nedsmutsning inte blir lika tydlig.

Att det innehåller lösningsmedel behöver inte betyda att det är mer ohälsosamt, även om det kanske luktar mer när det läggs på. Och ofta ger de lösningsmedelsbaserade produkterna bättre och mer långvarit skydd, då de har en bättre förmåga att tränga in i betongen. Exempelvis ger matt klarlack (typ uretan eller liknande) ett bra/tåligt skydd, och jag tror inte att det (trots lösningsmedel) är problematiskt för hälsan. Givetvis skall man alltid sörja för god ventilation under själva behandlingen med lösningsmedelsbaserade preparat.

Fördelen med att de luktar är också att man ofta är mer noggrann med att ventilera och/eller bära mask. Och bara för att de inte luktar eller är vattenbaserade behöver inte betyda att de mer hälsosamma. Om du är orolig för att produkten skall vara ohälsosam borde du kunna välja en för att behandla köksbänskivor av trä (de funkar även för betong). En valig sådan kan vara parafin och de brukar inte mörka ner betongen så mycket (finns hos köksleverantörer, IKEA, mm). Kolla annars med de som HTC-slipar eller färghandeln, de borde ha koll på huruvida preparaten är lämpliga för dig. Prova först på en bit betong så det blir som du tänkt dig.

Jag kan tyvärr inte säga exakt vilka preparat som är bäst för hälsa och miljö, och som samtidigt ger ett bra/beständigt skydd samt inte mörkar ner betongen. Tyvärr får man ofta olika råd och rekommendationer beroende på vem man frågar, så även om man kollar på nätet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group