Hem Fråga Experten Från Experten: Täta bergsskrevor?

Från Experten: Täta bergsskrevor?

Fråga Experten

Jag har grävt ur en gammal källare ner till berget för att isolera och gjuta ny betongplatta. Upptäcker att det i mindre bergsskrevor kommer upp vatten vid kraftigt regn. Kan/ska man försöka gjuta/täta dessa innan dränering med makadam ca 10 cm innan isodränskivor ca 20 cm och sedan 10 cm betong med golvvärme. Vad bör jag göra?
/Peter

Det kan många gånger vara svårt att hindra vatten att komma upp i sprickor i berget, möjligtvis kan det funka att fylla håligheterna med expanderbetong eller trycka in injekteringsbruk sprickorna. Är det möjlig bör man alltid först försöka förhindra vattnet genom avledning eller dränering. Har du stående vatten under plattan behöver det inte vara ett problem, om du kan hålla nivån under isoleringen i det dränerande/kapillärbrytande lagret med makadam. Under isoleringen är det fördelaktigt att lägga ut en fuktspärr (tjockare byggplast eller liknande) så cellplastisoleringen inte blir för fuktig eftersom detta med tiden kan försämra isoleregenskaperna samt riskera att fukt transporteras upp i betongplatta. Att ha en isodränskiva eller liknande som enda isolering om denna fylls med vatten är inte lämpligt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group