Hem Okategoriserade Abetong levererar till unikt vattenverk

Abetong levererar till unikt vattenverk

Illustration: Mörbylånga Kommun.

Mörbylånga kommun ska bygga ett nytt vattenverk med avsaltningsteknik och betongelementen levereras av Abetong.

– Det är kul att kunna leverera vårt kunnande och våra produkter till ett unikt projekt som detta, säger Stefan Brodén, säljare på Abetong.

Det är för att minska sårbarheten i vattenförsörjningen som Mörbylånga kommun tagit beslut om ett nytt vattenverk baserat på andra vattenresurser än grundvatten. Valet har fallit på ett verk med avsaltningsteknik, för att få bort saltet från Östersjöns bräckta vatten. Kommunen får där med tillgång till ett vatten som inte tar slut och täcker samtidigt det ökande vattenbehovet när fler samhällen ansluts till det kommunala dricksvattennätet.

När det nya vattenverket står klart till nästa sommar blir det först i världen med att rena både bräckt och industriellt vatten till dricksvatten i samma process. Abetong ska då ha producerat och monterat inner- och ytterväggar, bassängelement och förspända balkar.

– Lite kuriosa i sammanhanget är att vi förra året levererade till avsaltningsverket på Sandvik på norra Öland. Där producerade och monterade vi väggar och tak till två betongreservoarer på drygt 700 kubikmeter vardera, säger Stefan Brodén.