Hem Okategoriserade Världens största undervattens­restaurang byggs i Norge

Världens största undervattens­restaurang byggs i Norge

Under ska bli världens största undervattensrestaurang. Illustration: Snöhetta Arkitektbyrå.

I den sydnorska byn Båly, belägen mellan Kristiansand och Stavanger, öppnar snart Europas första undervattens­restaurang. En meter tjocka betongväggar ska stå emot naturens krafter.

– Vi tror att kombi­nationen av spännande arkitektur, marinbiologi och gastro­nomi kan göra detta till en succé, säger Gaute Ubostad som startade projektet tillsammans med sin bror Stig.

Restaurangen ska heta Under och ha plats för 100 sittande matgäster. Därmed blir den Europas första och världens största undervattens­restaurang.

– Under handlar om att skapa en unik attraktion som kan attrahera människor från hela världen, säger Gaute Ubostad. 

Restaurangens form får den att likna ett stort block på väg ner i havet och genom det stora panoramafönstret kommer gästerna uppleva havsbotten med egna ögon.

– Det blir som ett gigantiskt cyklop där du kan se hur havet ändrar skepnad i takt med med vädrets omställningar, säger Rune Grasdal från arkitektbyrån Snöhetta som står bakom utformningen.

Formen och materialet är utvalt för miljön och det geografiska sammanhanget. Betongfasaden kommer att tilltala musslor som i sin tur renar vattnet och lockar till sig ytterligare marint liv. När Under öppna nästa år kommer också forskargrupper att välkomnas för studier av marinbiologi och fiskbeteende.